2012. január 3., kedd

"[A Trafóban tartott] koncertsorozat az egyik leghíresebb indiai klasszikus zenei esemény lett Indián kívül"

Tóth Szabolcs vagyok. Sok évvel ezelőtt kezdtem tanulni Indiában gayaki ang szitárjátékot. Mikor beleszerettem az indiai klasszikus zenébe az első indiai élményeim után azonnal megértettem, hogy ezt a muzsikát is élőben a legjobb hallgatni. Korábban csak nagyon ritkán jutott el indiai zenész Magyarországra, minőségi, világszínvonal produkció pedig 10 évente ha jutott nekünk.
Öt éven keresztül kerestem befogadó helyet egy olyan koncertsorozatnak, ahol ennek a zenének a legnagyobbjait meg lehet hallgatni. Öt év után jutottam el a Trafóhoz, ahol nagy örömmel fogadták az ötletemet. Így indult 2005-ben az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozat.

Az első koncertet megelőzően több, az indiai klasszikus zenével foglalkozó ismerősöm próbált lebeszélni engem, Szabó Györgyöt, és Halmos Andrást, a Trafó zenei programszervezőjét (aki a kezdetektől fogva pártolta és segítette a koncertsorozat ötletét) a szervezésről. Fő érvük az volt: „senkit nem érdekel ez a zene idehaza”.
Azóta 16 telt házas, kirobbanóan sikeres koncerten vagyunk túl. A sikerre jellemző, hogy volt olyan koncert, ami – szünet nélkül - közel 3 órás volt és ami után 15 percig szólt a vastaps! Sorra sikerült meghívni az indiai klasszikus zene legnagyobb világsztárjait. A koncertsorozat az egyik leghíresebb indiai klasszikus zenei esemény lett Indián kívül. Egy olyan sorozat, aminek híre és megbecsülése lett Indiában. Egy olyan koncertsorozat, ahova rendszeresen érkeznek nézők egész Magyarország területéről, sőt a környező országokból, de még Angliából és Hollandiából is.
Olyan nagyszerű előadók szerepeltek a Trafó színpadán, mint Gundecha Brothers (a leghíresebb Dhrupad énekes testvérpár), Ustad Shujaat Khan (Ustad Vilayat Khan fia), Ustad Wasifuddin és Bahauddin Dagar (a Dhrupad legrégebbi iskolájának képviselői), Ustad Amjad Ali Khan (a Sarod leghíresebb nagymestere), Kaushiki Chakrabarty, Pandit Rajeev Janardan és Kamala Shankar (a gayaki ang világhíres szitár-gitár duetje), Dr. Trichy Sankaran és N. Ravikiran, Pandit Hariprasad Chaurasia (a Bansuri nevű bambuszfuvola legnagyobb világsztárja), Dhruba Ghosh (Grammy díjas Sarangi játékos), Pandit Shivkumar Sharma (a Santur meghonosítója az indiai színpadokon) és fia Rahul Sharma, Balamuralikrishna (a karnatikus zene 82 éves énekese, aki a Trafóban adta utolsó Indián kívüli koncertjét), Ronu Majumdar (a Bansuri ), Pandit Abhijit Banerjee és Somnath Roy, Pandit Biswajit Roy Chowdhary (világhíres Sarodjátékos, aki Franciaországban megkapta „A Művészetek Lovagja” címet), Birju Maharaj (a Kathak tánc legnagyobb mestere). Mind kiváló, világhíres előadóművész, akik Magyarországon először a Trafó színpadán szerepeltek.
Köszönöm szépen a Trafó gárdájának és Szabó Györgynek, hogy ennyi időn keresztül támogatta ezt az Európában példátlan koncertsorozatot.
Köszönöm szépen a közönségnek, hogy ennyi koncertet ült és ünnepelt végig.

Tóth Szabolcs - zenész, szervező