2012. január 23., hétfő

SOLIDARITY: „György hiányában mindannyian elveszítünk egy olyan Trafót, amelynek befolyással bír és lehetőségeket teremt"

Egy, az Egyesült Államokban dolgozó programszervező vagyok és minden alkalommal, amikor Magyarországon jártam, a vonzerőt a Szabó György által elképzelt és megvalósított Trafó Kortárs Művészetek Háza jelentette.
György igazgatása alatt a Trafó a kortárs művészeti alkotóműhelyek nemzetközi hálózatának részét jelenti, vagyis nem csupán  szép, provokáló és ihletett előadásokat hoz Budapestre a nagyvilágból, de a magyar  művészekre és projektekre is hangsúlyt fektet.
Ironikus módon, György volt az első, aki bevezetett Bozsik Yvette és Frenák Pál és sok más magyar művész munkásságába. Szabó György víziója a Trafót a nemzetközi előadóművészetek térképén fontos csomóponttá tette.
Szabó György eltökélt művészeti vezetése és elképzelései igenis szükségesek, amelyek nem csupán Budapestre vonatkoznak, hanem arra is, hogy Magyarországot a kortárs művészetekről szóló párbeszédekbe bevonják és a magyar művészeket szélesebb összefüggésbe helyezzék.
György hiányában mindannyian elveszítünk egy olyan Trafót, amelynek befolyással bír és lehetőségeket teremt.
Ez a vezetőváltás nem az új lehetőségek megteremtéséhez vezet, hanem megszünteti majd azokat .

Cathy Edwards, International Festival of Arts & Ideas, New Haven CT