2012. január 11., szerda

"A Szabó Gyuri által vezetett Trafó egy kis Európa"

A „kiállás”-t manapság sokszor félreértik, rögtön belegondolják hogy mi ellen szól, pedig „kiállni” csak valami vagy valaki mellett lehet, valaki vagy valami ellen nem. Fontosnak tartom, hogy ne csak egyetértsünk azzal ami jó, ne csak gondoljunk arra, hogy valami értékes vagy hasznos, hanem álljunk ki a fontosnak tartott dolgokért és értsük meg, hogy ez nem a másik ellen szól!
A Szabó Gyuri által vezetett Trafó egy kis Európa. Ehhez hasonló helyeket csak anno, a Krétakör Színház külföldi vendégjátékainak alkalmával volt szerencsém látni először. És legyünk őszinték: ilyen helyek itthon nem nagyon szaporodtak el azóta sem. 
Pedig sokat lehet tanulni a Trafótól: legfőképpen nyitottságot, minőséget, a sokszínűségre való törekvést, jó ízlésű kommunikációt, kísérletezést és szabadságot. Mert ezeket még tanulnunk kell!
Nézőként mindig európainak éreztem magam, amikor a Trafóban voltam, függetlenül attól hogy mennyire tetszett az előadás. Ez az érzés nem változott meg akkor sem, amikor – három előadás kapcsán – volt alkalmam dolgozni is a Trafó csapatával. Nem vagyok híve a dolgok bebetonozásának és mindig, mindenhol vannak olyan pillanatok amikor lehet, sőt kell változtatni. A folyamatosan fejlődő, kivételes helyeket viszont védeni és támogatni kell, mert az értékeit nekünk teremti. A jelenlegi Trafó ilyen. Köszönöm!

Tóth Péter – ügyvezető, Szputnyik Hajózási Társaság