2012. január 6., péntek

"Megteremtette Magyarország legfontosabb kortárs művészeti központját"


Hazánk kortárs kultúrájának sok fénypontja, de megannyi hiányossága is van. Hiába lépnek színre tehetséges művészek és reményteli alkotók, ha állandóan visszatérő probléma, hogy kevés a jó művészeti szervező, nincsenek nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező nagy kaliberű kulturális menedzserek, alig működnek és csak kevesek számára elérhetőek a művészeti ügynökök és ügynökségek. 
Szabó György megmutatta, milyen egy igazi, vérbeli, profi kulturális szervező. A legtöbbet hozta ki az itthoni kortárs művészetből és a legizgalmasabb nemzetközi művészeket és társulatokat hozta el nekünk, ide, Budapestre. 
Szabó György nem ismer tréfát munkában és művészetben, keményen megdolgozott azért, hogy a Trafó a legjobb hely legyen: megteremtette Magyarország legfontosabb kortárs művészeti központját, ahol az évek során a maximumot tudta nyújtani. 
Rengeteg tehetséges embernek adott lehetőséget a színpadon, és rengeteg felejthetetlen darabot adott a nagyközönségnek. 
A nyitás óta sokat és rendszeresen járok a Trafóba, és a legemlékezetesebb színházi és táncszínházi élményeim jelentős része kötődik ide. Szeretném, hogy ez a hely megmaradjon annak, ami, mert kultúrát teremt, mert jól érezzük magunkat benne, mert élményeket ad – és nem szabad semmit sem megszüntetni vagy megváltoztatni, ami jól működik -- ami egyszerűen jó.

Gerevich András, költő, író