2012. január 23., hétfő

SOLIDARITY: „Ez a jövőben még jobban szegregálná a magyarországi tánc világát, és akadályozná a helybéli és a nemzetközi művészeti világ közötti űr megszüntetését”


Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy Szabó Gyuri a lelke és szelleme a Trafó Kortárs Művészetek Házának.
Gyuri víziója és törődése egy egyedülálló intézményt teremtett, mely az egyetlen kapcsolat a magyar  tánc- és előadói művészet és a világ között.
Nagy hiba lenne azt gondolni, hogy bárki is javítani tudna a Trafó működésén és rangján Gyuri és csapata jelenléte nélkül.
Gyuri személyi varázsa és elképzelése meghatározta a helyet és ügyesen boldogult hatalmas külső segítség és támogatás nélkül is. Az évek alatt Gyuri kiépített egy nagyon kedvelt és jól működő bázist és egy odaadó, benne bízó tábort.
Gyuri támogatta a művészetnek legfontosabb oldalát, a művészek közötti cserét, legjelentősebben a magyar és a külföldi művészek között. A nézők azért jöttek a Trafóba, hogy magyar koreográfusok műveit és külföldi előadók magas színvonalú munkáit láthassák.
Elveszíteni egy ilyen lehetőséget a jövőben még jobban szegregálná a magyarországi tánc világát és akadályozná a helybéli és a nemzetközi művészeti világ közötti űr megszüntetését.
A magyarországi táncszakma alig képviselt külföldön és alig van átfogó rálátása a külföldön készült művekre. Az intézmény mostani működési funkciójának hiányában az utolsó kapocs  is elveszne és a magyar művészeti közösséget nagy veszteség érné. Ne hagyjuk, hogy ez megtörténjen!
Remélem, ezt a döntést felülbírálják, és Gyurit nem csupán visszahelyezik, hanem további támogatást és gazdasági szabadságot is kap, hogy folytathassa és segítse a Trafó Kortárs Művészetek Házát. 
Ennek a magyar művészek és a nagyvilág közötti jól megalapozott, alkotó együttműködésnek a továbbvitele a legfőbb tényező a hazai művészeti világ gyarapodása számára.

Móricz Tamás, táncos és koreográfus, Berlin